LED Nordic gör skillnad när det kommer till att ta hand om miljön och oss själva. Det är viktigt för oss att våra produkter inte belastar jorden onödigt mycket och att våra produkter är av bra kvalitet. Det är inte bara själva produkten vi tänker på när det kommer till miljön, utan vi tittar även på många andra parametrar. Det kan du läsa om här.


På vilket sätt är LED-stearinljus miljövänliga? 

När du tänder ett äkta stearinljus tillför du upp till 1000 gånger så många partiklar och rökgaser (kvävedioxid) till inomhusklimatet jämfört med om du inte tänder något ljus. LED-stearinljus är miljövänliga eftersom du slipper de sotpartiklar och den rök som vanliga stearinljus avger.

 

 

Stearinljus är ohälsosamma för både våra kroppar och vår jord, då de medför att sot och rök sprider sig i hemmet. Många tål inte heller äkta stearinljus och vissa vågar inte ha äkta stearinljus tända, av rädsla för att glömma bort att släcka dem. Vi har därför skapat ett miljövänligt alternativ, med vilket den mysiga stämningen fortfarande värderas högt.
På vilket sätt är vår hemsida miljövänlig?

Vi är måna om hur vi tar hand om vårt jordklot och varandra och därför CO2-neutraliserar vi vår hemsida. Hemsidor avger naturligt CO2 via de besökandes datorer och skärmar, men vi neutraliserar vår hemsida genom att vi investerar i att reducera CO2-avtrycket. Den CO2 som vår hemsida avger reducerar vi alltså på annat sätt. Detta gör vi med hjälp av IngenCO2.dk. De investerar i t.ex. energieffektiva spisar i Afrika, vilket reducerar CO2-avtrycket eftersom behovet av att fälla träd till matlagning över öppen eld reduceras. Samtidigt ökar hälsan, då det resulterar i mindre rök än vid matlagning över öppen eld.


På vilket sätt är emballagen miljövänliga?

Det har hänt mycket sedan vi startade LED Nordic. Nu har utvecklingen kommit till vårt emballage, där vår vision är att materialen ska vara miljövänliga. Vi strävar efter att alla våra emballage ska vara miljövänliga i framtiden, men det är en process som tar tid. Vi måste börja någonstans och så här långt har vi kommit hittills:

 

Vad består emballagen av?

Våra produkter levereras i papp. Vi har dock minimerat förbrukningen av papp, utan att tumma på skyddet, när produkterna skickas. Vi undviker alltså all onödig förbrukning. Alla våra emballage kan återanvändas så länge de källsorteras rätt.

 

Vissa material utpekas snabbt som syndare i media, t.ex. plast. Faktum är dock att plast ibland kan vara det mest hållbara alternativet, så länge vi källsorterar den rätt och inte låter den hamna i naturen, där den inte kan brytas ner. För att skydda produkterna så bra som möjligt använder vi oss därför ibland av plast i våra emballage. Vi använder dock så ren plast som möjligt, t.ex. PP-, PET- och PE-plast.

 

För att skydda våra nya produkter använder vi ett stötdämpande material som heter EPE. Det skyddar ljusen under transporten hem till dig, så att produkterna inte skadas. Materialet är miljövänligt, då det kan återanvändas till andra produkter.På vilket sätt är batterier miljövänliga?

Batterier ses ofta som en av bovarna i dramat när det kommer till miljön. Detta är dock lite missvisande. Batterier innehåller värdefulla råvaror som järn, mangan och tungmetaller – och dessa kan återanvändas.
 

Vissa batterier är mer miljövänliga än andra. Vi tillhandahåller Fujitsu alkaline-batterier, som är framställda enligt de högsta internationella standarderna på området. En minimal mängd råvaror används, vilket är till glädje och nytta för miljön. Samtidigt är de designade med ett unikt anti-läckage, som skyddar de produkter som batterierna används i lite bättre än andra bra batterier.

 

Hur återvinner du batterierna?

Även om de flesta nog vet att batterier inte ska slängas i papperskorgen hamnar nästan 40% av svenskarnas batterier just där.

 

Det kanske är bekvämare att slänga batteriet i närmsta papperskorg, men i det långa loppet är det inte bra för miljön på något sätt. Batterier ska lämnas för återvinning.
Det behöver inte vara så omständigt att återvinna batterier. Du kan ha en behållare där hemma som du lägger dina använda batterier i. När den är full kan du ta med dig den till återvinningsstationen en dag när du ändå ska dit eller har vägarna förbi. Tiden det kostar dig är marginell jämfört med vilken skillnad det gör för miljön.


Varför ska man lämna batterier för återvinning?

Använda batterier är skadliga för naturen och grundvattnet om du slänger dem i den vanliga papperskorgen istället för att lämna dem till återvinning.
Genom att återvinna dem är du med och säkerställer att värdefulla råvaror som järn, mangan och tungmetaller återanvänds. Om de hamnar i din papperskorg eldas de istället upp och de värdefulla råvarorna går förlorade. Batterier som lämnas för återvinning skickas till en anläggning där råvarorna blir utvunna och återanvända.

 

 

Tack för ditt intresse för LED Nordic. Vi uppdaterar löpande denna sida i takt med att vi blir klokare. Har du idéer kring hur vi kan bli ännu grönare eller annan input till oss? Skriv då gärna till oss på: info@led-nordic.com

Hoppas att du har en härlig dag!